Sånn feires Valentine’s rundt om i verden

Størst av alt er kjærligheten.

14. Februar markeres Valentinsdagen i store deler av verden, men den feires ikke helt likt overalt. 

 

Gjennom filmer og TV-serier har vi fått et tydelig bilde av hvordan Valentine’s Day markeres i USA. Det er feiring av kjærligheten som står sentralt på denne dagen; blomster, sjokolade, bamser og alt av hjerteformet nips går rett hjem den 14.januar.

Legenden som ligger til grunn for Valentinsdagen stammer fra Middelalderen, og handler om umulig kjærlighet med et tragisk utfall. Denne historien gjentas hvert bidige år, så den kan du helt sikkert lese om et annet sted.

Istedet vil vi i Glimty heller se litt på hvordan Valentine’s feires rundt om i verden. Det er slett ikke alle som har kopiert den amerikanske modellen til punkt og prikke, i andre land har de helt andre tradisjoner.

dcpnzesy3yk-jennifer-pallian

Japan

Der det i den vestlige verden ofte forventes at gutta skal ta grep om valentinsdagen, er det helt motsatt i Japan. I japansk kultur er det sånn at kvinnene helst skal kontrollere følelsene sine i det daglige, men på valentinsdagen er det tradisjon at kvinnene viser sin kjærlighet gjennom å gi sjokolade til mannen i sitt liv.

Det er ikke bare romantiske bekjente som blir beæret sjokolade, både venner og kolleger står også på listen. “Giri-choco” betyr plikt-sjokolade, og gis til venner, kollegaer og sjefer. “Honmei-choco” gis til kjærester og ektefeller, og sjokoladen skal aller helst lages selv. Ellers er det visst ikke ekte kjærlighet. Uansett, februar er en god måned for sjokolademakere i Japan.

Her i Norge må du ikke nødvendigvis gi sjokolade til mannen din, les om våre gavetips til den skjeggete typen.

iywm7aqtzcm-roberta-sorge

Bulgaria

Bulgaria har i senere år adoptert feiringen av Valentine’s Day, men har fra gammelt av også en annen høytid som faller på den 14. februar: Trifon Zarezan er dagen for vindyrkere, gjestgivere og gartnere. Kort fortalt betyr dette at mye vin er involvert i feiringen. Perfekt for single mennesker, eller?

Det er hovedsakelig ute på den bulgarske landsbygda at Trifons dag fortsatt markeres på tradisjonelt vis: Mennene tar med en flaske vin, samt et brød og en høne fylt med ris og bulgur ut til vinrankene. Der gjennomfører de et fruktbarhetsrituale ved å brekke av noen grener fra vinbuskene, og helle vin ned i bakken.

Etter ritualet, kalt Zarezan, velges det ut en konge av vinrankene. Deretter går mennene tilbake til landsbyen, der de går fra hus til hus. Fruen i huset serverer vin, først til “kongen”, og så til resten av gruppen. Når de kommer seg til kongens eget hus tar han på nye klær, og inviterer alle fra landsbyen inn for å feire.

… Bulgarere flest feirer Trifon Zarezan på et litt enklere vis. For de som ikke har en kjæreste å feire Valentine’s med er det vanlig å dra ut med vennegjengen og feire med et glass vin (eller flere).

zkplplc-c-m-david

Finland

I det kontinentale Europa benytter de enhver anledning til kyss, klapp og klem. Uansett om du møter noen for første gang eller er i et businessmøte – det kysses på kinn over en lav sko.

Her oppe i Norden er vi imidlertid mer tilbaketrukne, og i Finland har de dratt det ekstra langt. Ikke en gang Valentine’s Day er en dag for å erklære kjærlighet: i Finland er 14. februar en dag dedikert til vennskap.

Finnene kaller det ystävänpäivä, som betyr “vennskapsdagen”. På denne dagen er det tradisjon å gi bort kort og små gaver til venner, og helst unngå hjerteformede ting.

Vil også prøve deg på Suomi-stilen? Vi har samlet noen gaver som passer til deg som vil feire Valentine’s… nei vi mener selvfølgelig — ystävänpäivä — med venner i dag. Sjekk ut vårt utvalg av Galentines-gaver.

Det er altså nok av ulike måter å feire Valentine’s Day på. Noe for enhver smak! Hvilken variant går du for? Girl Power, vennskap, eller mengder av vin? Eller vil du helst kjøre på med romantikk på den amerikanske måten?

Glimty  har forslag til gaver innenfor alle kategoriene. Eller send oss en melding på Facebook om du trenger hjelp til en helt personlig gave.